Barista junior

Michal KozelSoutěže a úspěchy

Polička 11. 04. 2024 – Tylův dům propůjčil reprezentativní prostor prestižní soutěži. Barista junior předčil očekávání porotců.  Spokojenost nechyběla ani straně studentů a návštěvníků. Příznivci kávy si přišli na své.

Poličský Tylův dům se „kávovým fajnšmekrům“ otevřel v brzké čtvrteční ráno. Nejprve sem směřovaly kroky pořadatelské školy SOŠ a SOU Polička, mimo jiné bylo třeba vhodně umístit stánek s prezencí, ale také s kávou a nealko drinky, které byly dost často sestaveny právě na bázi kávy či čaje. A protože se k lahodnému moku hodí vždy nějaká gastronomická lahůdka na sladký či slaný způsob, nechyběla ani bohatá škála pochutin. Část prvního patra Tylova domu pak sloužila jako odpočinková zóna soutěžících a porotců, své působiště zde měli kuchaři a číšníci chystající oběd a raut.

Zanedlouho již začali na soutěž docházet sami účastníci reprezentující svoji školu. Do Poličky zavítali z Moravské Třebové, Slavkova, Pardubic, Olomouce a Chrudimi. Převážná většina porotců k nám vážila dalekou cestu z Prahy nebo Liberce. Zdá se, že nejvíce přispat si tedy mohli Poličáci, ale mnozí z nich chystali sál i organizační zázemí v Tylově domě do pozdních nočních hodin, vydatný spánek se tedy nekonal patrně na žádné ze zúčastněných stran. Spánkový deficit ale všichni vydatně maskovali úpornou prací a s vášní sobě vlastní nechávali nahlédnout do tajemného světa baristiky. Nutno dodat, že pojmy káva či barista vnesla do povědomí SOŠ a SOU Polička její nepřehlédnutelná učitelka odborného výcviku Mgr. Alena Stoklásková. Ráda vzpomíná na dobu 10 let zpět, kdy si ji samotnou získala baristika „na první dobrou“, tím se také otevřely pomyslné brány kávové osvěty na naší škole. Kurz Barista je totiž jeden z nejvyhledávanějších kurzů na SOŠ a SOU Polička. Podmanil si nejednoho z našich studentů a studentek, kteří pracují ve špičkových kavárnách napříč republikou. Taková byla i cesta absolventa Ondřeje Kaňky, jehož jsme mohli sledovat již v roli porotce. Název, obsah i formu celé soutěži pak dal další z renomovaných studentů SOŠ a SOU Polička Ladislav Votroubek, rovněž stálice současné gastronomie.

Soutěž se mohla konat za vydatné sponzorské podpory města Polička, Centra Bohuslava Martinů, Tylova domu, Pardubického kraje, pražírny Nordbeans a SOŠ a SOU Polička. Časový harmonogram odstartoval v 10.00 h uvítací řečí pana ředitele Borise Preisslera, který následně předal slovo hlavnímu porotci Tomu Lacovi, majiteli pražírny Beberry coffee. O soutěžním osudu baristů juniorů posléze společně se svým šéfem rozhodoval již zmiňovaný Ondřej Kaňka, ale také Jakub Souček (barista, lektor a obchodní zástupce Nordbeans). Nesmíme zapomenout na majitele sítě kaváren a pražírny Pikola Jana Giesla, ani na headbaristu sítě restaurací a kaváren Ambiente a lektora školicího centra gastronomie „UM“ Ondřeje Štokla. Důležitým střípkem do mozaiky odborné poroty se stal také Jan Černý, barista a reprezentant pražírny Nordbeans.

Po úvodním vysvětlení obsahu soutěže a náčrtu pravidel už se chystal první z celkem devíti soutěžících. Nejprve měl 20 minut na kompletaci kávovaru, mlýnku a všeho, co obnáší příprava výborné kávy. V následujících 12 minutách musel porotcům naservírovat 2 šálky espressa a 2 šálky mléčného nápoje (zde cappuccino). Pokud doprovázel servis kávy komentářem o historii podávané kávy, připsal si cenné body.

Želízkem v ohni SOŠ a SOU Polička se stala studentka 3. ročníku Terezie Havlíková, která oslnila porotu přípravou kávy i anglickou prezentací natolik, že jí naleží stříbro. Bronzový pohár putoval do rukou Sáry Peškové z Chrudimi, zlato a další dvě speciální ocenění si dojely až do Olomouce, kam doprovodily svoji hrdou majitelku Nikolu Horákovou.

J.Boháčová, SOŠ a SOU Polička