GASTRO KRÁSNO CUP

Michal KozelSoutěže a úspěchy

Přerov 27. 3. 2024 – Krásno Cup vyzval gastronomické školy napříč Českou republikou, aby přijaly jejich soutěžní nabídku. Protože studenti ze SOŠ a SOU Polička rádi vaří a soutěžní atmosférou si dopřávají ten správný adrenalin, nebyl sebemenší důvod nechat výzvu nevyslyšenou.

 David Ryba, již svým jménem jaksi předurčen ke gastronomii, dokázal na soutěži zaujmout natolik, že získal cenný bronzový pohár. Jeho oku i chuťovým buňkám lahodící pokrm Vepřová kotleta v bránici a domácí směs koření, kynutý bramborový koláč plněný vepřovou fáší s vepřovými játry, topinamburové pyré, konfitovaný celer v jablečném moštu, pohankové pukance, ředkvičky na másle a slaninová omáčka by hravě obměkčil nejednoho dietáře. A právě vhodně zvolená provokace chutí, vůní i barev vynesla Davida na třetí příčku pohárových výšin.

Davidovi skvěle sekundovala další zástupkyně hvězdného týmu SOŠ a SOU Polička. Tentokrát jí byla Eliška Fleková, taktéž studentka 3. ročníku. Gastronomické čarování si v jejím podání mohli vyzkoušet ti, kteří usedli do studentské restaurace firmy GoStar. V přerovských podmínkách ale Elišku zažili porotci, jimž prokazovala znalosti a dovednosti v rámci složité obsluhy.

Patrně si jen malá hrstka z nás dovede představit zocelené nervy jedince, jenž má hostovi servírovat nejen nápoj a pokrm, ale vše před ostřížím zrakem klienta navíc i zhotovit. Eliška zvládla nachystat „tatarák“ jako předkrm a doplnit jej vhodným aperitivem. Samotná příprava se rovná té „na potítku“, tedy 20minutové. Dalších 20 minut pak Elišku čekalo při následném servírování objednávky. Je-li host (zde porotce) spokojen s průběhem jednotlivých hodnocených částí, může být teprve náležitě spokojen i číšník (zde soutěžící student). A soutěžní výkon nakonec přinesl radost oběma, Elišce i bronz.

Gratulujeme úspěšné dvojici, která zodpovědně a s radostí trénuje svůj gastronomický um pod vedením Mgr. Aleny Stokláskové a Bc. Petra Lněničky.

J. Boháčová, SOŠ a SOU Polička