Brno 20. 4. 2022 – Soutěžní bezčasí skončilo a nastoupila plejáda úspěchů. Po karmelském triumfu barmanů a cukrářů se tým poličské gastronomie rozhodl přijmout brněnskou výzvu. A vyplatilo se.
SOŠ a SOU Polička nabízí v rámci svých oborů i možnost rozšíření specializace. Studenti se tak rádi vzdělávají v odvětví barmanském, baristickém či teatenderovském. Po absolvování základního nebo i „pokračovacího“ kurzu pak věnují čas přípravě nápojů, ladění jejich chutí, vůní a celkové estetické stránky. Jsou tak připravováni nejen na ty nejnáročnější hosty, ale i na co nejlepší umístění v soutěžích a přehlídkách gastronomického typu. A tak v průběhu svého čtyřletého nebo tříletého pobytu v prostorách naší školy (a převážně také v tolik sympatickém prostoru školního gastronomického studia) podnikají dobrodružnou cestu za poznáním světa gastronomie. Jejich náležité snažení je pak mnohdy korunováno úspěchem, brněnská soutěž toho byla jasným důkazem.
Šanci uspět zde dostali již ostřílení matadoři, letošní maturanti. Ale sbírat zkušenosti bylo umožněno i nováčkům, tedy studentům prvního a druhého ročníku Gastronomie. Všichni splnili předepsaná kritéria, soutěžili v jednotlivcích i v týmech a společně se postarali o překvapivé vyústění soutěže. Společnými silami se jim totiž podařilo zvítězit, čemuž v tu chvíli patrně nevěřili ani oni sami. Ale náhoda a píle jsou mocné čarodějky a v kombinaci s připraveností zvládnou mnohé.
Pro soutěžící přichystalo Brno debutový ročník gastronomické přehlídky (CZECH BARTENDERS ASSOCIATION TEAM CHALLENGE), v níž bylo vypsáno šest kategorií, každá škola musela svými reprezentanty obsadit minimálně čtyři disciplíny. Naše škola svěřila barmanské působení Lucii Natálii Novákové (4. ročník, 9. místo). Za nováčky startovala děvčata z prvního ročníku, jmenovitě Nela Furchová (25.), Tereza Němcová (18.) a Eliška Fleková (6. místo z celkového počtu 30 zúčastněných). Baristů bylo o něco méně, ale ani u nich nenechal Štěpán Střítežský (2. ročník) nic náhodě a dokázal se podělit o příjemné 11. a 12. místo z finálního počtu 23 přihlášených. Oproti němu si Jakub Bajer přijel užít svoji školní baristickou derniéru, kterou stvrdil nepřehlédnutelným 7. místem.
Teatenderovskými stálicemi jsou na SOŠ a SOU Polička Adéla Zajíčková a Michael Syno, oba se pro čaj narodili a s přehledem jej propagují ve velice dobrém světle. Své znalosti a zkušenosti v Brně proměnil za bronzovou příčku Michael, o stupínek za kolegou se radovala Adéla.
„Podtrženo, sečteno a rázem je tu zlato za bezvadnou týmovou práci a naše velká gratulace všem reprezentantům, na které je SOŠ a SOU Polička náležitě pyšná. Veliké poděkování patří bezesporu i vyučujícím odborného výcviku, kteří se na úspěchu svých svěřenců podílejí nemalou energií. Baristy a teatendery skvěle připravuje Mgr. Alena Stoklásková, výtečným způsobem se pod vedením Mgr. Petry Reslerové vede také barmanům,“ spokojeně konstatuje Mgr. L. Havlík, vedoucí odborného výcviku.
Za SOŠ a SOU Polička, J. Boháčová