Mistr kávy – Lázeňský pohár Jeseník

Filip ČervenýNástěnka, Soutěže a úspěchy

Jeseník 20. 10. 2016 – poličská SOŠ a SOU měla opět možnost zúročit své dovednosti při prezentaci svých oborů. Tentokrát zazářili barmané a baristé, kteří tak šíří dobré jméno školy. Dne 20. 10. 2016 je přivítal Lázeňský pohár Jeseník.

„Příjemně nás překvapila organizace soutěže. Atmosféra nám napomohla k výborným výsledkům. Zvláště musím pochválit Sabinu Dejdarovou, jež s nevídaným pracovním nasazením vše zvládla. Zejména pak zdařile „seřídila mlýnek“, ten ji posléze odměnil krásným 2. místem v oblasti baristiky,“ usmívá se učitelka odborného výcviku Alena Stoklásková.

Co taková „technika mlýnku“ obnáší? Zkrátka maximální soustředění a klidné šikovné ruce, které svého majitele poslouchají. I když se nevyhnou drobnému třesu, který jim přináší tréma – věčný to průvodce soutěžících. Pokud se všechny potřebné faktory podaří správně „ukočírovat“, vyladěný kávový mlýnek vydá své poklady. Vy pak sledujete koncert rukou baristy a opájíte se vůní servírovaného espressa, cappuccina či jiných kávových potěšení. Na jesenické přehlídce vytvářeli baristé dvě espressa, dvě cappuccina a dva volné drinky. „Poličský bezalkoholový drink obsahoval kombinaci matcha, hruškového cappy a moninu lemongrass,“ dodává A. Stoklásková, která celou soutěž hodnotí velice kladně. Společně se svými žáky chápou jesenický úspěch jako odměnu za dosavadní úsilí věnované teoretické i praktické přípravě. „Každé veřejné prezentaci předchází nejméně 14denní zvýšené soustředění, systematizace poznatků a dovedností vedoucí k efektivnější práci a lepším výsledkům, což se nám dlouhodobě vyplácí,“ konstatuje paní Stoklásková.

Soutěž s mezinárodní účastí (Litva, Mexico) absolvovali žáci v již zmiňovaných oborech barmanských a baristických. Barmanských technik se zhostilo 30 zástupců z celkového počtu 15 škol. Ti museli s předstihem 10 dnů zaslat komisařům vlastní recepturu, jejíž praktický výsledek členové CBA následně hodnotili. Zajímala je především jakost a chuť drinku, kritéria hodnocení sledovala i techniku provedení přípravy nápoje. Poličské v barmanství nejlépe reprezentoval Dominik Prouza – 3. místo. Také Kateřina Vymazalová (doposud známá spíše jako teatender) nezůstala na poli barmanství neviditelná. Ve zlatém pásmu byla oceněna 7. místem. Nezbývá než k této zdařilé premiéře pogratulovat. Gratulace a poděkování samozřejmě patří všem výše uvedeným, kteří již dlouhodobě ukazují kvalitu přípravy gastronomických služeb SOŠ a SOU Polička.