Starý Plzenec 3. 10. 2023 – SOŠ a SOU Polička sotva zahájila školní rok a už se její studenti s plnou vervou pustili do soutěžních klání. Z žádného z nich neodešli bez zkušeností a větších či menších úspěchů.
Zářijové dny patřily pozvolnému školnímu rozjezdu, oprašovalo se pozapomenuté, trénovalo známé a osvědčené, na nové a kreativní prvky dovedně uplatnitelné v gastronomii se samozřejmě také dostalo. To vše ve spolupráci se studentskými matadory 3. ročníku, kteří sebejistě vpluli do nového projektu Školní restaurace GoStar a zároveň se stihli připravovat na prestižní soutěže, které berou jako jasnou součást svých středoškolských let již od prvních gastronomických krůčků na SOŠ a SOU Polička.
Říjnová soutěž pro ně znamenala cestu do nejen Starého, ale také dalekého Plzence, kam Gabriela Unčovská společně se svou koučkou gastronomie Mgr. Alenou Stokláskovou zamířily zažít atmosféru Mistrovství České republiky v sommeliérství (BOHEMIA SEKT TROPHÉE SOMMELIER ČR). Gabrielu zlákala výzva kategorie Talent. Aby naše reprezentantka mezi sommeliérskou špičkou obstála, musela nejprve bravurně zodpovědět 50 zapeklitých testových otázek, na něž měla 60 minut. Poté v praxi prokázat dovednosti skvostného sommeliérského umění. Například během tří minut absolvovat slepou degustaci, jinými slovy poznat podle vzhledu, chutě a vůně víno, které hodnotí. Očekává se, že samozřejmě upozorní na případnou vadu, jež by znevážila tento nápoj králů. Pokud Gabriela postoupila do užšího semifinále, což se jí podařilo, předstoupila před hosty, aby jim co nejvhodněji naservírovala sekt, k dispozici měla 5 minut rychle plynoucího času. Na přiložených fotografiích můžete sledovat odzbrojující úsměv, který ji v průběhu soutěže neopouštěl.
Gabriela je stálicí gastronomických soutěží, oporou týmů SOŠ a SOU Polička, k nimž se řadí i reprezentantky barmanského umění Eliška Fleková a Tereza Němcová. A právě Eliška i Tereza soutěžily ve stejný den jako Gabriela. Pro ně ale byly nachystány Karlovy Vary a velkolepý prostor grandhotelu Pupp. Úkolem princezen barmanského umění se stala mixáž nealkoholického a nízkokalorického drinku, přičemž nesměly zapomenout na použití předepsaného minimálního množství minerální vody Mattoni.
V průběhu 7 minut naše barmanky připravily čtyři nápoje a před hostem odprezentovaly dva z nich. Odborná porota hodnotila techniku vzniku nápoje, vzhled, chuť a své neopominutelné místo zde měla i komunikace. Ve výsledku se Tereza umístila na 4. místě a Eliška na místě 12. Soutěž si nenechaly ujít hotelové a gastronomické školy napříč Českou a Slovenskou republikou.
Ke gratulaci a poděkování za prezentaci školy rádi dodáváme, že naši reprezentantku sommeliérství připravuje Mgr. Alena Stoklásková a o barmanskou přípravu se precizně stará Mgr. Petra Reslerová.
J. Boháčová, SOŠ a SOU Polička