Soutěž Mladý barista třetí kávové vlny 2019

Filip ČervenýSoutěže a úspěchy

16. 4. 2019 Polička – Tylův dům upsal své prostory konání prestižní soutěže Mladý barista. SOŠ a SOU Polička se blýskla výborným organizačním zázemím a šířením zvučného jména baristiky. Gastronomická přehlídka byla zároveň exkurzem do neodolatelné nabídky dnů slovenské kuchyně.

Baristický um si na SOŠ a SOU Polička získává stále více příznivců mezi nadšenými studenty kulinářských aktivit. Celorepublikovou výzvu vyzkoušet své dovednosti v praxi rádo přijalo šest středních škol gastronomického zaměření (SOŠ a SOU Chrudim, Bohemia Chrudim, SOŠ a SOU Jeseníky, Hotelová škola Poděbrady, nechyběli zástupci prostějovské školy a své želízko v ohni kula i SOŠ a SOU Polička). Největšího úspěchu se zde dočkaly Poděbrady, což jednoznačně potvrzují jejich první tři příčky medailových pozicí.

„Nedlouho zavedená tradice konání poličské přehlídky Mladý barista probíhá v souladu s prezentací dnů slovenské kuchyně, nejmodernějších trendů gastronomie, ale samozřejmě i notným šířením baristiky v podání firemních stánků pražírny Nordbeans, Brew barem pana Josefa Jílka (majitel RÓ CAFE) či přispěním ukázek z produkce firmy SAHM GASTRO, dále názornou upoutávkou Latte art provedenou panem Jaroslavem Novotným (barista kavárny PAUSETERIE). Poděkování za možnost pořádat tuto přehlídku nadějných studentů baristiky patří Ing. Bohumilu Bernáškovi (Pardubický kraj), městu Polička, Tylovu domu a samozřejmě baristickému „meganadšenci“ Bc. Aleně Stokláskové, která pojem baristika v podstatě zavedla do osnov gastronomického vzdělávání naší školy,“ komentuje akci Mgr. Lubor Havlík, vedoucí odborného výcviku SOŠ a SOU Polička.

Soutěž samotná propukla v 10 hodin, dveře Tylova domu se v tu chvíli otevřely široké veřejnosti a soutěžící byli vystaveni tolik potřebnému diváckému tlaku přinášejícímu ty nejlepší výkony. V průběhu přípravného času 15 minut si účastník nastavil mlýnek a kávovar, v následujících 12 minutách pak připravil a naservíroval 2 porce cappuccina, 2 porce espressa a dvě porce signature drinku. Po vydané soutěžní energii si mohli baristé zaslouženě vydechnout a vychutnat si odpočinek ve folklorně zaměřené atmosféře hudebního a tanečního programu ZUŠ Bystré.

Lehce po 17. hodině byl odbornou porotou vyhlášen vítěz, který si odnesl věcné ceny, ale především obohacení další baristickou zkušeností, na níž může dál stavět a rozvíjet tak svůj potenciál, což neplatí pouze pro vítěze, ale pro všech 12 zúčastněných, kteří se pokusili vyslyšet svou další profesní výzvu – uspět v Soutěži mladých baristů třetí kávové vlny.