Studenti SOŠ a SOU Polička získali vysoké ocenění v uměleckém vyřezávání ovoce. Úspěšní byli také v cukrářských a kuchařských výrobcích, kde obsadili druhou příčku. Poličským se podařilo navázat na sérii úspěchů z prvních měsíců roku 2016.
Vysoké ocenění získal student 3. ročníku oboru Gastronomie Vojtěch Petržela v kategorii carving, neboli uměleckém vyřezávání z ovoce. V divácky atraktivní disciplíně musí soutěžící v časovém limitu před zraky diváků vyřezat z vodního melounu plastiku dle vlastního návrhu. Hodnotí se zejména zručnost a umělecké provedení.
“Vojta Petržela je velký talent. Má pevnou vůli a tvrdě trénuje ve svém volném čase. Je zářným příkladem toho, že talent podpořený pílí a odhodláním slaví úspěchy,” říká učitelka odborného výcviku Šárka Dostálová. Petržela bodoval již dříve. Z posledních soutěží je to například velký úspěch na únorové mezinárodní soutěži ve Stuttgartu, kde získal první místo.
Umělecké vlohy předvedli i cukráři
Kromě carvingu uspěli studenti z Poličky také v kategorii cukrářských výrobků s uměleckou prezentací. Studentka 2. ročníku oboru Podnikání Lenka Štěpánková na soutěž přivezla cukrářský umělecký dort, se kterým se umístila v bronzovém pásmu.
Se slavnostním výrobkem soutěžila cukrářka Kristýna Kulíšková, která získala umístění ve stříbrném pásmu a Zdeňka Rubešová vybojovala pásmo bronzové.
“Toto umístění je ohromný úspěch. Konkurence byla velká a času na přípravu velmi málo. Děvčata si vybrala velmi náročný výrobek, risk se ale vyplatil. Jsou úspěšná, protože dělají něco navíc,“ doplňuje učitelka odborného výcviku Božena Zahálková. Výrobky na cukrářskou kategorii studenti vytvářeli předem a na soutěž je dovezli již hotové.
Ve velké konkurenci uspěli i kuchaři
Pod dozorem učitele odborného výcviku Vladimíra Andrlíka připravil žák II. ročníku oboru Kuchař-číšník Jiří Kaláb “Třítalířové menu pro jednu osobu”. Po zásluze byl odměněn umístěním ve stříbrném pásmu.
Otevřené národní soutěže pro každého se zúčastnili učitelé odborného výcviku. Učitelka Svobodová Lucie přihlásila svoje výrobky do soutěže “Nejlepší cukrárna roku 2016” a “Domácí buchty roku 2016”. V obou kategoriích získala druhé místo.
“Tlačenka roku 2016” byla výzva pro učitele odborného výcviku Pavla Bureše, který vybojoval 2. místo.
“Každého podobného úspěchu si velmi ceníme,” říká ředitel poličské střední školy Boris Preissler. „Je to ocenění studentů i učitelů, kteří se žákům často věnují nad rámec svých povinností. My ale věříme, že když se něco dělá, má se to dělat pořádně. Tento přístup se nám dlouhodobě vyplácí,” doplnil ředitel.
Gastronomická soutěž Gastro Hradec Vitana Cup 2016 se konal v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Kromě soutěží v carvingu a uměleckém cukrářství se souběžně konal XI. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů a XXI. mezinárodní ročník soutěže kuchařského a cukrářského umění. Soutěž pořádala Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.